Toegankelijkheid : de verborgen kwaliteit van de iPad

Scholen laten zich vaak verleiden door lucratieve kortingen om technologie aan te kopen, zonder echter grondig de vraag te stellen, hoe deze technologie de leerling in hun leerproces kan ondersteunen. Zo gaan er jaarlijks duizenden euro’s verloren aan investeringen in ondoordachtige, weinig kwaliteitsvolle technologie

Educatieve platformen

Deze Flemish Tech Geek maakte een tijd geleden de overstap naar de kwaliteitsvolle technologie van Apple. Naast de betrouwbaarheid van de technologie en de talrijke ondersteunde toepassingen, gaf het educatief platform , wat  Apple naast de ontwikkeling van hun technologie  aan leerkrachten wereldwijd aanbiedt, de doorslag. Hun educatieve platformen zoals iTunes U en de iBookstore, geven leerkrachten wereldwijd de kans om hun expertise met elkaar delen wat ontegensprekelijk gaat bijdragen tot een grotere professionalisering van de leerkracht.

Unknown-37

iPad-technologie

Met de lancering  van het nieuwe besturingssysteem iOS 9.3, vermoedelijk in de herfst van 2016, zal Apple  dan ook de komende jaren volop de kaart van het onderwijs trekken om met behulp van de iPad-technologie kinderen in hun leerproces te ondersteunen.

Schermafbeelding 2016-02-27 om 19.21.33

Toegankelijkheid

Zo ook voor kinderen met leerproblematieken.
Vanuit haar ervaring als leerkracht, Apple Distinguished Educator en ouder van een kind met leerproblemen , schreef Jenny  Grabiec hierover een prachtig e-boek “iCan with iOS “.

Schermafbeelding 2016-02-27 om 19.24.36

In dit boek geeft zij tips en praktijkvoorbeelden over hoe kinderen met specifieke leerbehoeften in hun leerproces kunnen ondersteund worden .

Ook geven scholen in Vlaanderen honderden euro’s uit aan dure software om kinderen met een beperking te ondersteunen in hun leerproces, terwijl ze onvoldoende op de hoogte zijn van het feit dat er heel wat gratis technologie en software in de iPad is ingebouwd die kinderen met een beperking of specifieke leerbehoeften kunnen  ondersteunen in hun leerproces

IMG_0002

“Toegankelijkheid” is iets wat de ingenieurs bij Apple hoog in het vaandel dragen. Bij de ontwikkeling van nieuwe toestellen, verfijnen ze telkenmale de toegankelijkheid.

In zijn boek Getting Started : iPads for Special Needs geeft auteur Sami Rahman verschillende mogelijkheden van “toegankelijkheid” die standaard in de iPad zijn ingebouwd en die ook bruikbaar zijn voor het onderwijs.

Schermafbeelding 2016-02-27 om 19.28.40

Via een aantal video-tutorials geeft hij ook een handleiding over hoe je als leerkracht hiermee aan de slag kan … een overzicht …

  • Voici Over
  • Siri – spraakherkenning
  • Zoom
  • Kleurencontrast
  • Spraakselectie
  • Tactille Buttons
  • Lettergrootte
  • Braille displays

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s